Jaká světla na natáčení pořídit?

1. 10. 2024

Budiž světlo. Chystáte-li se natáčet svůj první podcast, hudební video či reklamu, bez kvalitních světel se určitě neobjedete. V tomto článku si vysvětlíme, proč do tohoto vybavení investovat a dozvíte se tipy na světla, která vás rozhodně nezklamou!

K čemu je na natáčení dobré mít světla?

Není nad přirozené světlo. Ale toho se ve studiu prostě nedočkáte. Navíc se tím, jak Země obíhá kolem slunce neustále mění, takže by se z natáčení snové reklamy mohl stát horor. Pomocí umělého zdroje světla však můžete docílit stálého a naprosto perfektního osvětlení, které vám navíc nehází tvdé stíny. Nebo si je naopak vytvoříte tam, kde se vám to hodí, abyste podtrhli dramatičnost scény. Správně nasměrované světlo dokáže zvýraznit detaily na objektech, textury a barvy.

Pomocí světla si můžete scénu vymodelovat tak, jak potřebujete. Zvýraznit určité prvky obrazu, vytvořit hloubku a nastolit správnou atmosféru. Můžete si totiž pohrát s teplotou a odstíny, které ve scéně dotvoří pocity chladu, napětí či třeba romantiky. 

Kdy se bez světel rozhodně neobejdete

Pokud nenatáčíte venku nebo v opravdu dobře prosvětlené místnossti (a netlačí vás čas), bez umělých světel se prostě neobjedete. A to jak při nátáčení, tak při focení ve studiu. Správné osvětlení totiž může zvýraznit krásu lidského těla a schovat nedokonalosti. Stejně tak lichotí i produktům, u nichž se můžete zaměřit na detaily.  Světla se vám budou hodit i při natáčení streamingů. Vaši diváci vás prostě chtěji dobře vidět! 

Jaké druhy světel na natáčení existují? 

  • Kontinuální světla: Jedná se o světla, která svítí nepřetržitě. Mohou být halogenová, LED nebo fluorescenční.
  • Blesky: Jsou vhodné pro rychlé zamrazení pohybu a vytváření dramatických efektů.

Jaká světla je dobré pořídit?

Mezi nejčastěji používaná světla patří LED světla. Tato světla s diodami emitujícími světlo najdete ve vybavení každého fotostudia. Jejich nespornou výhodou totiž je, že tvoří kontinuální světlo a můžete ihned vidět, jak bude scéna vypadat na snímku či záběru. Můžete si nastavit intenzitu svitu, barevnou teplotu či úplně změnit barvu. Světlo lze zkrátka velmi jednoduše přizpůsobit vašim představám. 

Další výhodou LED světel je, že je můžete snadno přenášet z místa na místo – to se hodí, když potřebujete natáčet jak ve studiu, tak venku. Jsou poháněna bateriemi, akulmulátory či bateriovými generátory, takže nemusíte řešit, kde se můžete v lese napojit na elektrickou energii. Jejich nevýhodou oproti třeba zábleskům je nižší maximální intentiza světla, což je mínus při natáčení za jasného slunečního světla v exteriéru. Existují ale i dražší LED světla, která mají vyšší výkon. 

Blesky poskytují krátké, ale velmi intenzivní světlo, které se vytvoří  v jeden okamžik. Díky tomu se hodí na natáčení scén, které ohrožuje nedostatek světla nebo naopak když potřebujeme přesvítit až příliš intenzivní zdroj světla, například polední slunce. Zároveň lze blesky skvěle využít pro zmrazení pohybu. 

U záblesků je problematická vizualizace scény. Avšak pokud pořídít bateriový studiový záblesk, který je vybaven LED světlem, které znázorňuje, kam bude světlo dopadat, můžete si scénu předem vymodelovat. Hodí se však jen do malých, tmavých exteriérů či interiérů. Tato světla mají menší výkon. 

Jetliže budete potřebovat změkčit světla, pak využijete softbox. Je to nástavec na hlavní zdroj světla, modifikátor světelného toku. Není tedy sám zdrojem světla.

Softbox krásně rozprostře světlo z lampy do okolí a tím simuluje přirozené denní světlo. Takové to, jsko když je slunce lehce pod mrakem a není příliš ostré. To jsou ideální podmínky pro focení a natáčení bez stínů a odlesků. Sofboxy se prodávají v různých tvarech a každý z nich má jiné využití.

Tvary softboxů a jejich využití

Tvar softboxu má zásadní vliv na charakter světla, které vytváří. Různé tvary jsou vhodné pro odlišné typy fotografií a světelných scén. Pojďme si představit nejčastější tvary a jejich využití:

Obdélníkový softbox:

  • Nejuniverzálnější tvar: Hodí se pro širokou škálu fotografií, od portrétů po produktovou fotografii.
  • Měkké, rovnoměrné světlo: Vytváří příjemné, přirozené osvětlení s měkkými stíny.
  • Všestranné použití: Lze ho použít jako hlavní světlo, výplňové světlo nebo pro nasvícení pozadí.

Čtvercový softbox:

  • Přesné světlo: Vytváří více definované stíny než obdélníkový softbox.
  • Ideální pro produkty: Hodí se pro fotografování produktů s rovnými hranami, jako jsou knihy nebo elektronika.
  • Méně měkké světlo: Světlo je méně rozptýlené než u obdélníkového softboxu.

Octabox (osmihranný softbox):

  • Kruhové světlo: Vytváří krásné, kruhové odlesky v očích modelů.
  • Velmi měkké světlo: Poskytuje nejměkčí světlo ze všech tvarů softboxů.
  • Ideální pro portréty: Vytváří velmi lichotivé osvětlení pro portréty.

Stripbox:

  • Úzký, dlouhý tvar: Vytváří dlouhé, úzké světlo.
  • Zdůraznění textur: Ideální pro zdůraznění textur a linií na objektech.
  • Speciální efekty: Může se použít pro vytvoření dramatických efektů nebo pro nasvícení konkrétních částí scény.

Deep box:

  • Hluboký tvar: Vytváří velmi měkké a směrované světlo.
  • Kontrastní osvětlení: Může být použit pro vytvoření vysokého kontrastu mezi světlem a stínem.
  • Dramatické efekty: Ideální pro dramatické portréty a fashion fotografii.

Podle čeho se při výběru světel orientovat?

Před pořízením světla si ujasněte,  co od něj vlastně očekáváte. Kde budete natáčet? Chcete mít možnost modelovat si scénu? Jak moc věrné barvy potřebujete? Potřebujete, aby byl zdroj světla přenosný nebo může být zapojen do zásuvky? A v neposlední řadě si promyslete váš rozpočet. Vybavení studia nemusí být úplně levná záležitost. 

Zaměřte se na: 

  • Typ světla
  • Intenzitu 
  • Barevnou teplotu 
  • CRI (věrnost barev. Čím vyšší CRI, tím věrnější zobrazení barev světlo poskytuje) 
  • Napájení
  • Montáž

Doporučujeme ze začátku hned neinvestovat do kompletního studiového vybavení – začněte se základem (což je za nás LED osvětlení), a pak můžete postupně dle potřeby přidávat další. 

Populární značky světel:

  • Aputure: Nabízí širokou škálu LED světel pro různé aplikace, od malých videoblogů až po profesionální filmové produkce. 

TIP: Aputure 300d: Výkonné a všestranné LED světlo s vysokým CRI. Ideální pro portréty, produktovou fotografii a filmová natáčení.

  • Godox: Další oblíbená značka s širokým sortimentem světel a příslušenství.

 TIP: Godox AD200Pro: Kompaktní a výkonný blesk s možností použití s různými modifikátory.

  • Neewer: Cenově dostupnější alternativa, která nabízí poměrně dobrý výkon.

TIP: Neewer VL200: Cenově dostupné LED světlo s dobrou kvalitou světla. Ideální pro začátečníky a menší projekty.

  • Nanlite: Známá pro své kompaktní a výkonné LED světla. 

TIP: Nanlite Forza 60: Kompaktní a výkonné LED světlo s vysokým CRI.

  • ARRI: Profesionální filmová světla, která patří mezi špičku na trhu.

Pronájem plně vybaveného studia

Potřebujete kvalitně vybavené studio na jednorázovou akci a nechce se vám investovat do celého vybavení? Pronajměte si naše Autentické studio!

These post might interest you