Tvůrci vs. AI. Jak lze umělou inteligenci dostat na svou stranu? 

6. 10. 2024

Umělá inteligence je v posledním roce často skloňovaným strašákem pro všechny, kdo se živí kreativními profesemi. Kvůli tomu, že s pomocí AI lze získat text či ilustraci během několika okamžiků, mnohým se může zdát, že tito lidé nebudou mít brzy práci. A „lépe“ na tom nejsou už ani střihači a tvůrci videí! AI si totiž poradí i s tím. Je ale třeba s AI bojovat? Nelze ji spíše využít k našim službám? Pojďte se s námi podívat, jak lze s AI spolupracovat a tvořit skvělá díla! 

Brainstorming nápadů 

Trápí vás tvůrčí blok? V kreativních zaměstnáních je potřeba mít múzu neustále. Často si tedy nemůžeme dovolit ztrácet čas zíráním do zdi či výletem na meditační retreat. Jestliže za sebou nemáte tvůrčí tým, který s vámi může udělat brainstoming,  umělá inteligence vám může pomoci rozproudit myšlenky. Stačí jí zadat základní téma nebo otázku a ona vám nabídne celou řadu neotřelých nápadů. Můžete ji využít například k:

  • Generování nápadů na témata pro blog nebo článek: AI vám navrhne zajímavé úhly pohledu nebo nečekané souvislosti.
  • Tvorbě seznamu potenciálních postav nebo lokací: Pro spisovatele nebo scenáristy je to skvělý způsob, jak rozšířit svůj tvůrčí obzor.
  • Vymyšlení neobvyklých konceptů pro produkty nebo služby: UI může být zdrojem inspirace pro designéry a marketéry.

Neříkáme, že je AI spása a vymyslí to všechno za vás. To určitě ne. Dá vám ale základ, od kterého se můžete odrazit. Znáte to, i špatný nápad je nápad a může vás inspritovat k tomu, jak to vymyslet lépe. 

Pomoc při psaní scénářů 

Pracujete na marketingové kampani pro klienta a potřebujete mu představit co nejrychleji, jak by mohlo vypadat propagační video či radiospot? Napsat kvalitní scénář na počkání není snadné. AI vám ale může pomoci tento proces velmi uspíšit. Stačí si například vytvořit persónu vašeho oblíbeného scénáristy či režiséra (my rádi naše nápady konzultujeme se Stanley Kubrickem) a požádat o pár návrhů. Může vám pomoci jak s tvorbou námětu, tak samotných dialogů. Jelikož umělé inteligenci tvůrčí proces zabere pár okamžiků, můžete vámi vytvořený námět vyzkoušet ze všech úhlů a v nejrůznějších prostředích. Co vy byste psali dlouhé hodiny, AI bude mít během vteřiny. 

  • Generováním dialogů: AI vám navrhne věrohodné a zábavné konverzace mezi postavami.
  • Vyprávěním příběhu z různých perspektiv: Díky AI můžete snadno zkoumat různé možnosti vyprávění a najít tu nejvhodnější.
  • Tvorbou různých verzí scén: AI vám může nabídnout alternativní způsoby, jak rozvinout určitou scénu.

Opět platí, že vám k tvorbě videa pravděpodobně nebude stačit scénář, který vytvořila AI. Ale může vám vytvořit mustr, předložit nějaké návrhy dialogů, které si už pak vy, jako zkušený a kreativní tvůrce, můžete upravit k obrazu svému. 

Stříhání videí může být hračka

Stříhání videí nemusí být zdlouhavým a náročným procesem. Použití umělé inteligence  ve střihu videa přináší revoluční změny, které výrazně usnadňují a zrychlují celý proces. Pojďme si porovnat, v čem se střih s AI liší od tradičních metod. 

Výhody střihu videa s AI:

  • Automatické rozpoznávání a označování: AI dokáže automaticky rozpoznat objekty, osoby, scény a dokonce i emoce ve videu. To umožňuje rychle vytvářet označené klipy, které lze snadno vyhledat a použít ve střihu.
  • Generování titulků a přepisů: AI dokáže automaticky generovat titulky v různých jazycích a vytvářet přesné přepisy audio stop. To šetří čas a eliminuje potřebu manuálního zadávání.
  • Úprava barev a obrazu: AI může automaticky vyvážit barvy, odstranit šum a zlepšit celkovou kvalitu obrazu. To umožňuje dosáhnout profesionálních výsledků i bez pokročilých znalostí v oblasti kolorizace.
  • Generování efektů a přechodů: Mnoho nástrojů s AI nabízí rozsáhlou knihovnu efektů a přechodů, které lze snadno přidat do videa. AI navíc dokáže automaticky navrhnout vhodné efekty na základě obsahu videa.
  • Optimalizace pro různé platformy: AI může automaticky upravit video tak, aby odpovídalo požadavkům různých sociálních sítí a video platforem. To šetří čas a zajišťuje, že vaše videa budou vypadat skvěle na všech zařízeních.
  • Zrychlení rutinních úkolů: AI dokáže automatizovat mnoho opakujících se úkolů, jako je například oříznutí videí, odstranění nežádoucích částí nebo úprava hlasitosti. To umožňuje tvůrcům soustředit se na kreativní aspekty projektu.

Jak AI urychluje proces střihu:

Zvýšení kreativity: AI může poskytnout inspiraci a nové nápady, což umožňuje tvůrcům vytvářet inovativnější a zajímavější videa.

Automatizace opakujících se úkolů: AI přebírá mnoho rutinních úkolů, které by jinak musely být provedeny ručně, což výrazně zkracuje celkový čas strávený střihem.

Zlepšení efektivity vyhledávání: Díky automatickému označování a vyhledávání klipů lze rychle najít požadovaný materiál, což eliminuje potřebu manuálního procházení celého videa.

Snížení počtu chyb: AI dokáže automaticky odhalit a opravit některé chyby, jako například nesynchronizovaný zvuk nebo rozmazané záběry.

Animovaná videa během pár hodin

Díky pokročilým algoritmům a neuronovým sítím můžeme nyní vytvářet animovaná videa rychleji, efektivněji a s mnohem větší kreativní svobodou než kdy dříve. O tom, co AI dokáže a které programy lze pro animaci využít, si povíme v následujícím článku. 

Concept art

Když vymýšlíte vizuál videohry, produktu nebo filmové scény, AI vám může ušetřit až několik dní. První návrhy totiž s její pomocí vytvoříte během dne. Teprve až po tom, co získáte představu o tom, v jakém duchu by mohlo všed vypadat, můžete se pustit do vlastního procesu tvorby. Využít AI můžete i v komunikaci s klientem- může vám sám vygenerovat svou představu stylu a vizuálů. Neztratíte tak čas hledáním společné řeči a budete se moci věnovat pouze samotnému kreativnímu procesu a tomu, co vás baví!

These post might interest you